Blog

EMAYE TENCERE

 

 

Teknolojik gelişmelerin sayesinde bazı bilgilere ulaşmak daha da kolaylaştı.

Ancak bunların doğruluğu hakkında biraz daha fazla zaman harcayarak ve bilgileri ayrıntılı inceleyerek daha doğru bilgilere ulaşmak mümkündür.

Neden böyle bir açıklama gereği hissettiğimizi açıklamak gerekirse; gelişen ve değişen koşullarda daha sağlıklı gıdalara ulaşmak ve onların saklandığı, pişirildiği ve servis edildiği eşyaların da sağlıklı olup olmadıkları bilgisi de önemlidir.

Hayat akışımız maalesef dışarıda ve hızlı tüketim üstüne kurulu gibi duruyor. Bu büyük şehirlerde daha fazla kendisini gösteriyor. Ciddi ve hızlı bir hayat tarzı ile oradan oraya savrulan hayatlar. Bu karmaşa da bırakın normal bir beslenmeyi, sağlıklı beslenmek ve sağlıklı yiyeceklere ulaşmak da zor olsa gerek.

Bu aşamada evde yemek yapmak önem arz ediyor. Evde yemek yapsak da bunun da bazı kuralları olmalı. Hep acelemiz olan bir ortamda da maalesef yemek yapmak da hızlı ve pratik olmalı ve aynı zamanda lezzetli.

Yiyecekler ancak yavaş ve dengeli pişirilirlerse lezzetli olurlar inancındayız.

İşte tam bu aşamada emaye mutfak ürünleri imdadımıza yetişiyorlar. Aslında onlar hep buradaydılar. Reklamlar ve diğer satış tekniklerinden dolayı bir köşeye kaldırıldılar ya da hor görüldüler.

Ama pandemi bize gösterdi ki emaye eşsiz bir malzeme. Camsı yüzeyin metal sac ile bütünleşmesinden doğan o olağanüstü yapısı ile bizlerin vazgeçilmez dostları.

 

Peki, Emaye Nedir?

Emaye, bir nevi cam astar ya da diğer adı ile vitröz emaye diye de adlandırılır. Sıvı ve toz şekilde uygulanabilen bu materyal, çelik sac, demir döküm ve benzeri metal yüzeylere uygulanan bir borosilikat cam tabakasıdır diyebiliriz. Yaklaşık 800-850 ° C’ de pişirilir.

– İki şekilde uygulaması yapılır.

* Klasik Emaye Kaplama

Astar olarak da adlandırılan iki ya da daha fazla kaplama işlemine verilen addır. Oksitlerin bağlayıcılık özellikleri iyi olan Co ( Kobalt) ile Ni ( Nikel) birleşiminden meydana gelirler. Astardan sonraki yapılan kaplama yani dış kaplama hem dış etkilerden koruyucu hem de dekoratif özelliklere sahip olan kaplamadır.

* Modern Emaye Kaplama

Emaye kaplanacak yüzeye doğrudan uygulanan kaplama işlemine verilen addır. Emaye ile uygulanacak yüzey arasında güçlü bir bağlantı olması adına alttaki malzeme Ni ( Nikel) ile ön yüzey işlemine tabii tutulur. Bu işleme “Nickel Flashing” adı verilir. Bu işlem ile bağlayıcılık özelliği kazandırılır. Bu sayede ince emaye kaplama işlemi uygulanmış ve uygulanan yüzeye darbe ve deformasyon direnci verilmiş olur. Ürün mukavemeti arttırılmış olur.

 

Emaye Eşyaların Faydaları Nedir?

 

* Kaplandığı metale estetik bir görüntü verir.

* Serttir, aşınmaz.

* Pürüzsüz bir yüzey yapısı sağlar.

* Renklendirilebilirliliği oldukça kolaydır ve birçok farklı renkte kullanılabilir.

* Korozyonu önler ve korozyon direnci sağlar.

* İnsan sağlığına zarar verecek bir özelliği saptanamamıştır.

* Mikrop barındırmaz, kolaylıkla temizlenir.

* Asitlere ve alkalilere karşı dayanım gösterir.

 

Bu ve benzeri nedenlerden emaye pişirme kapları ve emaye tencereler kesinlikle sağlıklıdırlar. Özenli kullanım sonucu nesiller boyu kullanılabilirler.

Emaye tencere güvenli mi?

Emaye tencereler için iyi midir? Gibi sorulara üstteki şıklar ile en güzel cevabı vermiş oluruz.

 

Emaye Tencere Tamir Edilir mi?

Emaye tencereler sert bir yüzeye çarpma sonucu çıtlama yapabilirler. Bu konuda maalesef tabanında bir yerde atma olduysa tamiri mümkün değildir.

Yiyeceklerin temas etmediği bir bölgede çıtlama olduysa, piyasada satılan emaye tamir kitleri ile rötuş atılabilir.

Bunun nedeni, emaye sert bir malzemedir ve üretim aşamasında yüksek sıcaklıklarda yekpare şekilde uygulama yapılmaktadır.

 

Emaye Tencere Kullanımı ve Bakımı?

El işçiliği ile yüksek kalitede üretilen emaye tencereler ve emaye eşyalar artık evler harici birçok işletmenin de göz bebeği oldular.

Başta kahvaltı servisi veren işletmeler yanında cafe ve restoranların da nostaljik yapıları nedeniyle servislerinde sıklıkla yer verdikleri bu renkli emaye ürünler, sağlıklı yapıları ile fark yaratıyorlar.

Emaye tencereler de diğer emaye mutfak ürünleri gibi yumuşak deterjanlar ile bulaşık makinesi kullanımına uygundurlar ve elde de yıkayabilirsiniz.

 

Emayeci marka emaye kupa ve mutfak ürünleri bulaşık makinesi kullanımına uygundur. Ancak uzun yıllar benzer kalitede ve parlaklıkta kullanmak için elde yıkanmasını tavsiye ediyoruz.

 

Emayenin Bulaşık Makinesinde Temizlenmesi:

Emaye ürünleri bulaşık makinesine kaldırmadan önce içlerindeki kalanları çıkarın, hafifçe çalkalayıp bulaşık makinesi ondan sonra yerleştirin. Hassas programda yıkayın.

 

Emayenin Elde Temizlik İçin:

Tabak tarzı emaye ürünleri temizlemek için su ve deterjan dolu bir kaba koyup kaynatabilir ve yumuşak bir sünger yardımı ile kolayca temizleyebilirsiniz.

Tava ve tencereler için yemekleri içinden çıkardıktan sonra içerisine deterjan ve su ilave edip hafifçe kaynatın kirlerin kabarıp kolayca temizlendiğini göreceksiniz.

 

Tek parçadan oluşan çelik sac ve üstü emaye kaplama olması homojen bir ısı iletkenliği ve enerji tasarrufu sağlaması adına son derece önemlidir.

Pürüzsüz ve sağlam gövdeleri ile emaye tencere modelleri mutfakların en güvenli gereçlerinin başında gelirler.

Temizlenmesi ve bakımı da oldukça kolay olan emaye tencereler, düzenli ve özenli bir bakım sonrasında yıllar boyu sizlere eşlik ederler.

Önceki

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir